Sól himalajska


Sól himalajska wydobywana jest ręcznie u podnóża najwyższych gór naszego globu. Złoża zlokalizowane są ok. 500 m pod ziemią, na terenach ekologicznie nieskażonych, niezdegradowanych przez przemysł. W przeciwieństwie do np. soli morskiej nie zawiera zanieczyszczeń, wśród których najgroźniejszymi są metale ciężkie. W zgodnej opinii naukowców, ale i świadomych konsumentów jest najczystszą solą na ziemi, prawdziwym skarbem Himalajów.
Sól himalajska wyróżnia się już wyglądem. Naturalnie ma strukturę krystaliczną, ale zaskakuje jej lekko różowa barwa. Ta sprzedawana przez nas jest najwyższej jakości – nierafinowana, nie oczyszczana chemicznie, niewzbogacana, nieskażona. W takiej formie jest doskonałą alternatywą dla soli kuchennej. Stosowana jako przyprawa doskonale uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecie. Stosowana w nadmiarze, może być jednak szkodliwa – jak każda inna sól.
Może być używana także jako dodatek do wody podczas kąpieli relaksacyjnych.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5g (łyżeczka). Zalecenia te dotyczą soli ze wszystkich źródeł – dodawanej do potraw i znajdującej się w produktach.

Sól zawiera:
Chlorek sodu (podstawowy składnik soli) – pomaga w utrzymaniu prawidłowego trawienia poprzez wytwarzanie w żołądku kwasu chlorowodorowego.
Jod – pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, pomaga zachować zdrową skórę, pomaga w prawidłowej produkcji hormonów tarczycy i w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy.

Magnez – przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni, pomaga w prawidłowej syntezie białka, pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów, odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

Cynk – pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu węglowodanów, pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, cynk pomaga w prawidłowej syntezie DNA, pomaga w otrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych, cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu witaminy A, pomaga w prawidłowej syntezie białka, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu testosteronu we krwi, pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, pomaga ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, bierze udział w procesie podziału komórek

Żelazo – pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie, żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

Wapń – przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, pomaga w utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych, bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek, jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów