Yerba Mate 300g


Yerba Mate  to suszone liście ostrokrzewu paragwajskiego.

Przygotowywana jest przy użyciu najnowszych technologii suszenia liści, polegającej na suszeniu gorącym powietrzem. Tradycyjny sposób parzenia Yerby polega na piciu jej przy pomocy bombilli oraz specjalnego matero.

Skąd się bierze ta moc ?

W Yerba Mate działają trzy alkaloidy: KOFEINA (zawarta w kawie), TEOBROMINA (zawarta w czekoladzie), TEOFILINA (zawarta w herbacie)

W Yerba Mate zaparzona w tradycyjny sposób zawiera mniej więcej 165mg kofeiny, podczas gdy standardowa „mała czarna” około 40-50mg. Yerba Mate obfituje w wartości odżywcze. Jest bogatym źródłem witamin: A, B, C, E, zawiera też 9 podstawowych minerałów i 15 aminokwasów.

 

Związki zidentyfikowane w liściach yerba mate :

– Kofeina

– Kwas chlorogenowy

– Chlorofil

– Cholina

– Kwas nikotynowy

– Kwas pantotenowy

– Rutyna

– Tanina

– Teobromina

– Teofilina

– Kwas urosolowy

 

PRZYGOTOWANIE YERBA MATE NA CIEPŁO:

  1. Do naczynia wsyp yerba mate – od 1/4 do 3/4 objętości naczynia
  2. Zakryj otwór naczynka np. dłonią, obróc je do góry dnem i potrzaśnij by drobne kawałki listków i pył opadły w stronę dłoni.
  3. Obróć z powrotem naczynie pod kątem 45 stopni i włóż rurkę w pustą przestrzeń naczynia. Staraj się nie poruszać bombillą a tym bardziej nie mieszaj nią naparu ponieważ spowoduje to zatkanie sitka.
  4. Trzymając tykwę pochyloną wlej odrobinę zimnej wody do naczynka tak aby zwilżyć susz. Uchroni to napar przed utratą smaku, właściwości odżywczych i stymulujących. Odczekaj chwilę, aż susz wchłonie wodę.
  5. Dolej do pełni naczynia wodę o temp. 70-80 stopni Celsjusza, odczekaj chwilę aż ostygnie. Napar popijaj przez rurkę.
  6. Wodę można dolewać kilka razy (do 7) aż do wypłukania smaku yerba mate.

yerba_mate2.jpg

Składniki : 100% yerba mate – pocięte listki suszone na ciepłym powietrzu

Wartości odżywcze w 100g: –

Wartość energetyczna: 318kJ / 76kcal

Tłuszcz: 0g

w tym tłuszcze nasycone: 0g

Węglowodany: 17g

w tym cukry: 7,4g

Błonnik: –

Białko: 1,4g

Sól: 0g